Połączenie suplementów zawierających leucynę, wyciąg z kociego pazura, boswellia serrata i maca może chronić stawy przed chorobą zwyrodnieniową. Sugeruje to badanie przeprowadzone przez reumatologów z Case Western Reserve University w USA opublikowane w BMC Complementary and Alternative Medicine. Kiedy naukowcy opublikowali swoje badania w 2011 [...]
Naukowcy sprawdzali, jak sześć posiłków (A6) oraz dwa posiłki dziennie (B2) sprawdzą się dla redukcji wagi, ilości tłuszczów w wątrobie, oporność insulinową i funkcjonowanie komórek beta trzustki. 54 pacjentów z cukrzycą w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży [...]
Kreatyna jest jednym z najpopularniejszych suplementów i chyba jednym z najlepiej przebadanym przez naukowców. Kreatyna jest w pełni naturalna i można ją znaleźć w czerwonym mięsie. Głównym efektem przyjmowania kreatyny jest zmniejszenie zmęczenia i poprawa wydajności podczas aktywności fizycznej. Nie można pominąć wzrostu siły i korzyści dla [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? Masło zostało przygotowane w formie proszku, co pozwala w połączeniu z wodą na otrzymanie idealnej konsystencji kremu. Zwiększa to możliwości zastosowania ulubionego smakołyku jako dodatku kulinarnego. Teraz masło może nie tylko wzbogacić owsianki, naleśniki czy desery, ale także posłużyć do zagęszczenia [...]
Nowotwory są jednym z największych wyzwań dla zdrowia publicznego na całym świecie i wciąż brakuje spójnej strategii mającej zwiększyć skuteczność standardowych terapii przeciwnowotworowych (chemioterapii, radioterapii, interwencji chirurgicznych). Przeczytaj koniecznie: Dieta ketogeniczna: rodzaje, jadłospis - przewodnik dla początkujących [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]
Ludzki układ odpornościowy może efektywnie zwalczyć wiele infekcji jeszcze zanim wystąpią jakiekolwiek objawy. Istnieją jednak przypadki, w których zakażenie ma gwałtowny i dynamiczny przebieg i daje długotrwałe skutki uboczne. Najcięższe powikłania na wiele tygodni mogą ograniczyć efektywność zarówno w pracy, jak i w szkole, czy też na wszelkiego [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Maszyny treningowe - zazwyczaj pisze się o nich jak o gorszej formie na stymulację mięśnia, która nie jest w stanie dać takiego bodźca treningowego, jak w przypadku ciężarów wolnych. Jednak nie do końca tego typu urządzenia są bezużyteczne, a istnieje kilka maszyn, które mogą uzupełnić trening w sposób wartościowy. Maszyna do wznosów bocznych [...]
Umiejętność radzenia sobie z żywieniowymi pokusami jest czynnikiem decydującym o sukcesie w odchudzaniu. Spróbuj zastosować się do wskazówek wymienionych w dzisiejszym artykule, by utrzymać apetyt w ryzach. Mniejsze talerze Możesz też zastosować nieco psychologii, by oszukać swój mózg i w efekcie jeść mniej. Spróbuj używać mniejszych talerzy. [...]
Czego potrzebujemy: 1 jajko 200 ml wody gazowanej 150 ml mleka 2% tłuszczu szczypta soli 10 g oleju kokosowego 150 g mąki ryżowej z Quamtrax 100 g jogurtu naturalnego 20 g ulubionego białka Jak wykonać: Do miski wbijam jajko, wlewamy wodę i mleko. Dodajemy mąkę, olej i sól. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Polewę [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Mięśnie łydek potrafią być zmorą nawet doświadczonych sportowców. Należą one do tej grupy mięśniowej, która nie zawsze reaguje na wysiłek w taki sposób, jakbyśmy oczekiwali, co sprawia, że nawet po wykonaniu ciężkich, standardowych ćwiczeń, nie chcą rosnąć. Wspięcia na palce jednonóż w siadzie z hantlem https://www.youtube.com/watch?v=v_49uUA_87Y [...]
Nie od dzisiaj wiemy, iż wcale nie trzeba bazować na „cardio” w trakcie pozbywania się tkanki tłuszczowej. Równie dobrze możesz wykonywać interwały bądź trening mieszany (aeroby połączone z wysokiej intensywności treningiem interwałowym, np. HIIT). Jeśli nie lubisz monotonnych aerobów, wcale nie musisz sięgać po to narzędzie. Możesz też więcej [...]
Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że nie ma osoby na świecie, która chociaż raz w życiu nie jadła ciastek. Te produkowane od wieków wypieki znane są każdemu. Przez stulecia stworzono niezliczone rodzaje słodyczy, warto wymienić ciastka kruche i miękkie, z dodatkami owoców lub orzechów, z polewami, galaretkami lub posypane cukrem. Marka [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
Czego potrzebujemy: 70 g wiórków kokosowych 50 g mleka kokosowego 30 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka o smaku biała czekolada 3 jajka Jak wykonać: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno że szczyptą soli. Pozostałe składniki łączymy że sobą. Kokosową masę delikatnie łączymy z pianą z białek. Przy pomocy łyżki formujemy ciastka [...]
Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]